مکان و اندازه مشتری
سیاره مشتری در بین زحل و مریخ قرار گرفته و پنجمین سیاره در منظومه شمسی به حساب می آید. اگر تصور می کنید که کره زمین بزرگ است باید به شما بگوییم که کره ما در برابر مشتری یک سیاره کوچک بیش نیست. در واقع مساحت سطح مشتری 122 بار بزرگتر از سطح زمین بوده و از لحاظ حجمی نیز چیزی در حدود 1300 کره زمین در دورن مشتری قرار می گیرد. جاذبه سطح این سیاره نیز چیزی در حدود 2.5 برابر سطح زمین است. فراموش نکنید که مشتری بزرگترین سیاره در منظومه شمسی است.
ماهواره ها و مشتری
تا به امروز 8 ماهواره ساخت بشر به نامهای : پایونیر 10 ، پایونیر 11 ، ویاژر 1 ، ویاژر 2 ، گالیله، یولیسیس، کاسینی – هویگن و نیو هورایزن موفق به دیدن مشتری شدند. این ماهواره ها به ترتیب در سالهای 1972، 1973 ، 1974 ، 1979 ، 1992، 1995،2000 و 2007 موفق به ملاقات مشتری شدند. قرار است که ماهواره بعدی تا سال 2016 به مشتری برسد.
دیدن مشتری با چشم غیر مسلح
بعد از ماه و زهره ، مشتری سومین شی درخشان در آسمان کره زمین است که با چشم غیر مسلح و یا با کمک یک دوربین یا تلسکوپ کوچک نیز می توان آن را مشاهده کرد. این سیاره در کنار سه قمر دیگر خود به شکل یک دیسک نورانی دیده می شود.
مشتری و میدان مغناطیسی
باید گفت که سیاره مشتری دارای قویترین میدان مغناطیسی در منظومه شمسی است. توان کشش میدان مغناطیسی مشتری 14.5 برابر کره زمین است. بعضی از ستاره شناسان معتقد هستند که دلیل وجود این میدان نیرومند در سیاره مشتری وجود مقادیر زیادی از هیدروژن جامد در عمق این سیاره است. این میدان عظیم مغناطیسی حجم زیادی از سنگهای آسمانی را به دور خود جمع کرده و در صورتی که هر فضاپیمایی قصد نزدیک شدن بیش از حد به آن را داشته باشد با آسیب شدید مواجه می شود.
سرعت مشتری
با این که این سیاره بزرگترین در منظومه شمسی به حساب می آید اما در عین حال به عنوان سریع ترین سیاره در منظومه شمسی شناخته می شود. هر روز در سیاره مشتری در حدود 12 ساعت است و هر سال مشتری در حدود 12 سال کره زمین است.
طوفان مشتری
شاید جالب باشد که بدانید شباهتهایی بین طوفان ها در کره زمین و مشتری وجود دارد. در این سیاره نیز به مانند زمین به علت جا به جایی گازها طوفان و ابر تشکیل می شود و بر اثر برخورد این ابرها نیز رعد و برق حاصل می شود. طوفان ها در سطح مشتری معمولا کوتاهتر از زمین هستند اما از لحاظ قدرت بسیار نیرومند تر هستند. به طور معمول هر 15 تا 17 سال یک طوفان بسیار شدید در مشتری رخ می دهد . در سال 2007 میلادی طوفانی در مشتری رخ داد که بر اثر آن رنگ بخشی از نوارهای دور مشتری تغییر کرد. سرعت این طوفان 170 متر بر ثانیه بوده است.
قمرهای مشتری
مشتری دارای 63 عدد قمر تایید شده است که 4 عدد از بزرگترن آنها از سایرین شناخته شده تر هستند. این 4 قمر در سال 1610 میلادی توسط گالیله کشف شده است و به نام های: لو، اروپا، گانیمد و کالیستو شناخته می شوند. نکته جالب در مورد اقمار مشتری این است که بر خلاف بسیاری دیگر از اقمار سیاره ها در منظومه شمسی که از خود این سیارات تشکیل شده اند ، اقمار مشتری به دلیل جاذبه نیرومند به دورن میدان مغناطیسی مشتری کشیده شده اند.
لکه سرخ
شاید برای بسیاری از ما عجیب ترین نکته در مورد مشتری لکه سرخ موجود بر روی آن است. این لکه سرخ اولین بار در سال 1665 میلادی و توسط ستاره شناس مشهور " جیوانی کاسینی " کشف شد. این لکه دارای طولی در حدود 40 هزار کیلومتر بوده است اما در سالهای اخیر اندازه آن نصف شده است. ترکیب این لکه از هیدروژن، آب ، هلیوم و بسیاری دیگر از انواع گازهاست که در ترکیب با طوفان های شدید سطح مشتری به آن شکل حرکت می کند.